Personal Trainer Jori Kota-aho
  • Etusivu
  • Jori
  • Palvelut
  • Blogi
  • Yhteistyö
  • Ota yhteyttä

kehonpainoharjoittelu?

1/1/2017

1 Comment

 
Olet ehkä kuullut suosiota saaneesta kehonpainoharjoittelusta, mutta uudesta harjoittelumuodosta ei kuitenkaan ole kyse. Miten kuvittelet ihmisen kehittäneen fyysisiä ominaisuuksiaan ennen kuntosaleja ja muita hilavitkuttimia? Olemme alun alkaen asuneet omassa kehossamme ja opetelleet hyödyntämään sitä parhaalla mahdollisella tavalla. 
Kehonpainoharjoittelu on monipuolinen ja kokonaisvaltainen laji. Sen tavoitteena on useiden fyysisten ominaisuuksien (voima, kestävyys, nopeus, liikkuvuus) kehittäminen. Näiden lisäksi kehonhallinta paranee, josta on hyötyä sekä kaikissa urheilulajeissa, että ihan arkielämässä. Kehonpainolla tehtävä harjoittelu on hauskaa ja antoisaa, sillä itsensä ylittämisen ja uuden oppimisen ilo on suunnatonta. Harjoittelu vaikuttaakin positiivisesti niin mieleen, kuin ulkonäköön.
Kehonpainolla suoritettavat liikkeet ovat kokonaisvaltaisia, joten useampi lihasryhmä pääsee työskentelemään kerralla. Suurin osa kehonpainolla suoritettavista liikkeistä vaatii myös liikkuvuutta, joten sen kehittäminen kuuluu osaksi harjoittelua. Liikelaajuuksien kasvaessa voimantuoton paranemisen lisäksi myös arkiaskareet helpottuvat, ja mahdollisista kivuista voi päästä eroon. 
Picture
Juuri sinä voit aloittaa itsesi kehittämisen kehonpainoharjoittelulla. Jokaiselta löytyy oma keho, jonka monipuolisesta liikuttamisesta on hyötyä niin urheilussa kuin arkielämässäkin. Kaikista liikkeistä löytyy versio jokaiselle, helposta ”mahdottomaan”.  Tavoitteena saattaa olla näyttävien kehonpainolla suoritettavien liikkeiden, kuten palomiespunnerruksen, etuvaa’an, lohikäärmekyykyn tai käsilläseisonnan tekeminen. Voimatasoja kehitetään perusliikkeiden avulla ja perustan luominen sekä ylläpitäminen ovat avainasemassa, jos tahtoo kehittyä ja tehdä liikkeet oikein.  On tärkeää, että oppii muuntelemaan ja kehittämään liikkeitä esim. peruspunnerruksesta yhden käden punnerrukseen, tai kyykystä pistoolikyykkyyn. Liikeprogressioiden kautta kehitys syntyy pikkuhiljaa. Liikkeitä pystyt vaikeuttamaan tai keventämään neljällä keinolla:
  • epävakaa alusta
  • kulman muuttaminen
  • tukipisteiden/raajojen poistaminen tai irroittaminen
  • lisäpaino
Esimerkki kehonpainokyykyn liikeprogressioista:
Picture
1. Syväkyykky
Picture
2. Pistoolikyykky
Picture
3. Lohikäärmekyykky
​
Näiden kuvissa näkyvien liikkeiden väliin mahtuu vielä useampi progressio. Epäröidessäsi tekniikoiden tai progressioiden suhteen ota rohkeasti yhteyttä! 

Kehonpainoharjoittelun suurena etuna on se, ettei välineitä tarvita välttämättä lainkaan. Omalla keholla, luovuudella ja hyvällä mielikuvituksella pääsee jo pitkälle. Joissakin liikkeissä, kuten leuanvedossa, jonkin sortin tanko, ovenkarmi tai puunoksa on hyvä olla. Voimistelurenkaat ovat myös todella monipuoliset ja edulliset treenivälineet sekä helpot asentaa melkeinpä mihin vain. Useista kaupungeista löytyy myös ilmaisia ulkotreenipaikkoja, joita voi kehonpainoharjoittelussa hyödyntää. Maailma on kuntosalimme ja siksi se on nähtävä uusin silmin! Voit siis treenata tehokkaasti ja kehittää itseäsi missä ja milloin vain - vieläpä ilmaiseksi.
Picture
Olen itse treenannut pääpainoisesti kehonpainoharjoittelua kahden vuoden ajan. Voitin heinäkuussa 2016 Street Workoutin oman sarjani Suomen mestaruuden.  Olen menettänyt toisen etuhampaani temppuillessani tangoissa, mutta pienet vastoinkäymiset eivät ole minua lannistaneet, sillä niin paljon olen lajilta jo saanut. Jaksan päivittäiset askareet ja vastoinkäymiset paremmin, kun kipuni ovat vähentyneet ja kehoni toimii paremmin. Myös mieleni on pirteämpi ja kehoni kykenee juttuihin, joista aikaisemmin vain uneksin! 
 
Picture

PT Jori

1 Comment
kupari soapannostelija link
26/3/2021 06:41:40

Upea artikkeli. Ei voinut kirjoittaa paljon paremmin!

Reply



Leave a Reply.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Etusivu
  • Jori
  • Palvelut
  • Blogi
  • Yhteistyö
  • Ota yhteyttä